Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Heino Välimaa

Heino Välimaa syntyi 21.12.1941 ja kuoli 1.1.2014 Sodankylässä.

Valimaa sinkki1 p  Valimaa sinkki p

Heinolla eivät jalat pysyneet maassa. Hän taiteili vielä eläkepäivinään kahden millin paksuisella vaijerilla ja liikkui sillä yhtä ketterästi kuin ikätoverinsa leveällä kävelykadulla. Heino oli nuorallatanssin maailmanennätysmies. Hän on tehnyt nuorallakävelyn 2 040 metrin maratonmatkalla kolme maailmanennätystä, joista viimeisin on 46 minuuttia 45 sekuntia. Hänellä on lisäksi yli 30 suomenmestaruusmitalia tukkilaiskisoista.

Tässä kun tutkiskelin vanhoja lehtileikkeitä, niin aloin muistelemaan, että silloin 2003 Evijärvellä Välimaa teki jonkulaisen ennätyksen vaijerikävelyssä. Sieltä arkistoista se sitten löytyi:
 
 
 

Ensimmäisen kerran Heino Välimaa asteli nuoran päällä 16-vuotiaana. Houkuttimena oli raha. Lapin kairoilla asunut nuorukainen näki tolppiin kiinnitettyjä ilmoituksia, joissa Sodankylän peräkylille taitojaan näyttämään tullut nuorallakävelijä lupasi kaikille metrinkin matkan nuoralla etenevälle tuhannen markkaa puhdasta rahaa.

Välimaa otti velipojan kanssa taksin ja lähti hakemaan tonnin kotiin. Välimaan veljekset katselivat muiden kompurointia ja kun muut olivat lopettaneet, ujo Heino Välimaa pyysi luvan nousta vaijerille.

– Siinä ei lanka heilunut eikä vapissut, kun minä sille nousin. Taiteilija pyysi minua jo lopettamaan muutaman askeleen jälkeen. Minä mitään lopettanut, aloin kävellä lankaa päästä päähän. Kyllä se sen tonnin antoi, Heino Välimaa kertoo ensikosketuksestaan nuorallakävelyyn.

Tämän jälkeen Heino Välimaa on pysytellyt tiiviisti langalla, mitä nyt kolme vuotta jäi väliin, kun hän seilasi Suomen kauppalaivastossa maailman meriä. Turun Sanomat 2.12.2009

Joskus on temppuillessakin ollut hengenlähtö hiuskarvan varassa. Niin kuin kerran Hamarinkoskessa, kun Välimaa putosi tukin väärälle puolelle. Kuningasjätkä jäi tukin ja kallion väliin. – Tuntui, että se on sitten viimeinen hengenveto. Tästäkin Heino Välimaa selvisi.

Naimisissa Heino Välimaa on tasapainoillut kolme kertaa. Yhden kerran hän on eronnut ja kaksi vaimoaan hän on saatellut hautaan. Viimeisen vuonna 1992. Se oli traaginen saatto. Vaimo tapettiin Raumalla. Välimaa itse valmistautui jälleen kerran tukkilaiskisoihin. Liisa-vaimo taas lähti laulamaan karaokea mutta ei koskaan palannut kotiin. – Liisa oli vielä tehnyt lihasopan minulle valmiiksi ennen viimeistä lähtöään. Tällainen koettelee miestä kuin miestä.

Olisi mielenkiintoista tietää, miten tällainen sisupussi olisi menestynyt oikeissa olympialajeissa. Hetkinen. Heino Välimaa kehuu olleensa painonnostossa Satakunnan piirinmestari, joka oli juuri nousemassa lajin A-maajoukkueeseen, mutta kohtalo puuttui peliin.– Treenasin ja yhtäkkiä selkä losahti. Se oli siinä se laji. Turun Sanomat 2.12.2009

 

YLE / Häme
 
 
Videota Youtubessa, jossa näkyy että edes kylmä vesi ei miestä estä,
kun hän ylittää Loimijokea.