Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Unto Mäki-Petäjä

Uittoneuvos Unto Mäki-Petäjä Kannus (14.7.1923 - 18.3.2002)

Kannuksesta moni muistaa edesmenneen "Uittoneuvos" Unto Mäki-Petäjän. Mäki-Petäjä osasi kertoa elävästi ja värikkäästi Lestijoen uitosta ja hän toimi aina myös tukkilaiskilpailuissa monella eri tapaa mukana. Alla oleva kuva on Maaseudun Tulevaisuudessa 23.7.1991 olleesta jutusta leikattu ja kuvateksti onkin varmasti hänen suustaan peräisin.

 Unto Maaseudun tulevaisuus 23 7 91

 

 

Hattureuhka kruunaa uittoneuvoksen

Keskipohjanmaa lehti 22.2.2002

Unto Mäki-Petäjä tunnetaan Kannuksessa seudun ainoana aitona uittoneuvoksena. - Saattaa olla, että titteli on jäänyt maksamatta, parrakas ukko pohtii asiasta kuultuna. Mutta sellaisesta nippajutusta Unto ei saa päänsärkyä, eikä kohta isommastakaan. Mäki-Petäjän pirtin seinälle ei ole tähän päivään mennessä naulattu diplomia, jonka perusteella mätkähtäisi leimaverorästi. Valtioneuvoston hinnastossa uittoneuvos on 32 000 markan arvoinen, jos asianomainen ei ole virka- tai työsuhteessa valtioon kirkkoon tai kuntaan. Ja sitähän Unto ei ole. - Neuvoksen kustantaa, joka sitä hakee. En minä ole anonut minkäänlaista arvonimeä, kuningasjätkä kiistää. Itse asiassa Unto tienasi neuvoksuutensa järjestämällä yksin tukkilaisten Suomenmestaruuskilpailun Kannukseen Juhannuksena 1990.

Arvonimiehdotuksella lienee ollut niissä karkeloissa montakin isää. Eräs koiranleuka arvelee, että Untokin pisti lusikkansa soppaan korottamalla uitonjohtajan tittelinsä omin lupineen neuvokseksi. -Ja oli siinä SM-kisassakin mukana koko kylä, enhän minä sitä yksin järjestänyt, neuvos väistää kunniaa eli ota tuosta selvää.

Niin tai näin - vanhojen muistojen armoitettu turisija kantaa neuvoksen arvoa ylpeänä kuin nukkavierua hatunreuhkaansakin. Tuskin enää koko maakunnassa saapastelee toista äijää, joka on uittanut penskana ropsia ja tukkia Lestijokea pitkin Himangalle. - Ansaittu titteli on , ilman muuta , kun jo 13-kesäisenä lähdin uittohommiin. Nyt ei ole sen aikaisista jäljellä ketään - kaikki ovat kuolla kupsahtaneet.

 

Joulu mehtäkämpällä

Seppo Pulkkinen tuotti Untosta myös dokumentin ja dokumentti sai pitkän odotuksen jälkeen esiesityksen 26.12.2007 Ylen ykkösellä.

Uittoneuvos Unto Mäki-Petäjä, metsäkämpillä viihtynyt ja niihin mieltynyt yrittäjä, muistelee lapsuuden joulujaan.