Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Me tulemme taas

Me tulemme taas p

Lataa tästä kirjan esite PDF tiedostona

 

Kirja kertoo Suomessa puutavarauiton myötä syntyneestä ammattikunnasta; tukkilaisista sekä tukkilaiskisoista ja niiden vaikutuksesta Suomen kulttuuriin ja maaseudun elämään. Kirja tulee olemaan dokumenttien ympärille kiedottua luettavaa tarinaa.  Kirja sisältää valokuvia ja vanhoja lehtileikkeitä.

Olemme haastatelleet lähes kaikki elossa olevat Valtakunnan mestarit, joista kerromme kirjassamme; Savukosken Juha Julkusen, Sodankyläläiset Yliaskan ja Pääkön veljekset, Matti Koukkulan Rovaniemeltä, Ranuan Uusiportimon Klaanin, Pudasjärven Iikka Pirin ja Pauli Ylitalon, simolaiset Lauri Haapaniemen, Martti Hamarin, Martti Mäkisen, keminmaalaiset Leinosen veljekset, Esko Antmanin ja Kauko Kuulan, Pekka Nymanin Iistä, Martti Erosen Riihimäeltä, Kuningasjätkä Jaakko Saariston Joensuusta jne.  Kerromme myös jo ylivirran soutaneista vanhimmista mestareista Ilmari Hännisestä, Pentti Kniivilästä, Aaro Kivelästä, Teuvo Honkasesta, jne.

Kirja kertoo suurimmista kisapaikoista; Savukoski, Porttikoski, Ounaskoski, Kukkolankoski, Kemijokisuu, Kurenkoski, Raasakkakoski, Hamarinkoski, Kuusamo, Vuollenkoski, Kaivannonkoski, Hauho, Tammela, Virrat, Joensuu, Ilomantsin Möhkö, Kuhmo, Lieksa, Maaninka, Viitasaari, Suomussalmi, jne.

Muistelemme myös niitä, jotka koski otti omakseen kilpailun aikana Suomussalmen Jalonkoskessa ja Hiirikoskessa.

Kerromme tukkilaisnäytöksistä ja kuningasjätkistä. Kerromme tukkilaisista sijaisnäyttelijöinä, miehistä, jotka tekivät filmitähdistä koskenlaskijoita.

Kirjaa painetaan 1000 kpl.  Sen kustannusarvio on noin 22 000 euroa, josta painatus ja postituskulut ovat noin 13 000 euroa, Metsämiesten säätiö on myöntänyt apurahaa 5000 euroa ja Lapin Liitto 1000 euroa.  Loput kustannukset pyrimme keräämään kirjan ennakkomyynnillä.  Henkilöistä tai yrityksistä, jotka sitoutuvat ostamaan ennakkoon vähintään 20 kirjaa, liitetään mainos tai merkintä kirjan kiitossivulle. Kirjaa jaetaan ilmaiseksi kaikille niille, jotka osallistuvat sen tekemiseen tai antaneet arvokasta taustatietoa. Kirjan hinta on 35 euroa, sis. ALV. Se ilmestyy syksyllä heti kun juhlakisat on liitetty mukaan kirjan sivuille.

Kaikki kirjaa varten keräämämme materiaali ja äänitykset tulemme luovuttamaan Suomen metsämuseo Lustolle.

Kirjaan ovat kirjoittaneet osioita mm. Peter von Bagh /(tukkilaiselokuvien rakkaat ja totuudelliset epätotuudet), Kalle Alatalo (Kukkolankoski), Veikko Vuontisjärvi (Porttikoski), Esko Kähkönen (Ounaskoski), Ville Kultalahti (Pentti Kniivilä) jne.  Kymmenet ja taas kymmenet henkilöt ja yhteisöt ovat ojentaneet auttavan kätensä lähdetietojen etsinnässä.

Me emme tästä tuhansia tunteja vievästä työstä saa palkkaa emmekä korvausta.  Mutta teemme tämän työn kunnianosoituksena niille vanhoille ja nuorille mestareille, jotka syntyivät ja kasvoivat tukkilaisiksi.  Niille selkosten pienten mökkien pojille, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tukkilaisen karu ja kova elämä.

Rovaniemellä 28.02.2009

 

Mauri Hast & Lanko-Pekka