Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Jätkän pätkät 2

Jätkän pätkät

 

Työmaalla oli neljä työnjohtajaa. Yksi oli Salmista kotoisin, Akkila nimeltään. Tämä oli aika tiukka mies töitä vastaan ottaessa. Jokainen koitti kiertää, että olisi sattunut joku toisista, kun töitä luovutettiin. Kerran tehtiin nilapuhdasta paperipuuta. Tällöin oli määrä, että kuori piti ottaa niin tarkkaan, ettei kuivuessa nouse ruskeita pilkkuja pintaan.

 

Siellä oli tekemässä muun muassa veljekset Varkaudesta, Armas ja Veikko nimeltään. Kun nämä saivat palstansa hakatuksi, niin pyysivät työnjohtajaa ottamaan vastaan. Pahaksi onneksi sattui Akkilan vuoro. Akkila löysi pilkkuja veljesten pölleistä ja vaati, että ne on puhdistettava ennen kuin ne hyväksytään.

Sitten pojat sopivat, että huomenna iltapäivällä saisi tulla uudelleen.  Pojat etsivät sellaisia pöllejä, joissa oli pilkkuja, kantoivat niitä parikymmentä yhteen kassan ja veivät aamulla mennessään juuriharjan, saippuaa ja vesisangon. Kun Akkila tuli metsään, niin pojat sanoivat:

-          Nyt sitten työnjohtaja pesee tuosta pöllejä malliksi, että tiedetään millaista työn pitää olla.

Aluksi oli Akkila sanonut:

-          Eihän noissa nyt niin paljon vikaa ole, etteivätkö ne kelpaisi.

Mutta pojat olivat nyt sitä mieltä, että kyllä niitä on puhdistettava, eikä siinä muu auttanut kuin pestä pöllejä. Mutta sen jälkeen aina kun oli sellaisia miehiä, jotka olivat ensi kertaa savotassa, niin aina oli kaksi miestä ottamassa töitä vastaan.

Jätkän pätkät, Oy Weilin + Göös Ab:n kirjapaino 1970