Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Tukkilaisnäytöksen järjestäminen

Tämä artikkeli on tynkä.......

Hyvin usein ylläpidolle tulee palautetta tai kyselyä siitä, että voitaisiinko täällä järjestää seuraavat tukkilaisnäytös. Perusteena on myös se, että täällä on aikaisemmin ollut uittoa ja uittoon liittyviä rakenteita on joella. Se varmasti pitääkin paikkansa, sillä uitto oli aikaisemmin ainut tapa kuljettaa puuta sahoille ja paperitehtaille. Uittoa on käytetty läpi Suomen puun kuljetukseen. Uiton käyttö väheni autokannan ja metsätieverkon lisääntyessä.

Tukkilaiskilpailut menevät varmasti tärkeysjärjestyksessä ohi näytösten. Kilpailijoita ja näytösten järjestäjiä on hyvinkin rajallinen määrä on siis hyvä etukäteen katsoa mitkä päivät ovat vuosittain etukäteen ilmoitettu kilpailupäiviksi, joten niihin ajankohtiin on lähes turha suunnitella tai esittää järjestettäväksi näytöstä.

"Kökkä on kuollut, eikä poika enää jaksa" joten on turha kuvitella, että joku lähtee ilmaiseksi ajamaan omalla autolla ja omalla vapaa-ajalla edestakasin satoja kilometrejä vain sen takia, että pääsee esiintymään yleisölle juuri teidän kesätapahtumassa. Ehkä tätä et kuvitellutkaan, mutta aina löytyy joku jonka mielestä kaikki pitäisi olla ilmaista, eikä mikään saisi maksaa mitään.

Suomessa tukkilaisnäytöksiä järjestävät muutamat tahot, joissa saattaa olla takana yksityinen kilpailija tai sitten muutamasta henkilöstä koostuva ryhmä. Se mitä ryhmä sitten esittää ja tekee on aina tietysti esityjistä kiinni. Joku ryhmä saattaa esittää "maalla" työnäytöksiä esimerkisi paperipuiden kuorintaa, keksinvarren tekoa, halkomotin tekoa, näreen nääntöä jne. Joku toinen saattaa tuoda näytille myös vanhoja työkaluja, sekä muuta rekvisittaa samalta ajankohdalta. Sitten tietysti jos näytöspaikan lähistöllä on vesistöä on mahdollisuus suorittaa vedessä kaikenlaista. Perinteisesti tukkimies sestoo tukilla eli liikkuu vedessä tukilla paikasta A paikkaa B. Tukilla voi rullata ja tehdä taidoista riippuen vaikka mitä akrobattisia temppuja. Esimerkiksi tukilla voi tehdä etunojapunnerruksia tai heittää kuperkeikan tai joskus jopa naruhyppelykin onnistuu. Usein nämä ovat vain esityjän taidoista ja mielikuvituksesta kiinni.

Suomi on "Vihreän kullan maa" joten joskus tuntuu järjettömältä kuskata autolla puutavaraa ympäri Suomea. Mutta jos haluaa varmistua että paikan päällä on sellaista mitä näytöksessä tarvitaan usein tämä lähes välttämätöntä. Tämän vuoksi haluan avata myös sitä minkälaisella puulla voi tukkimies vedessä liikkua.

 

Parhainmillaan näytöksestä voi saada erittäin kivan tapahtuman.