Tukkilaiset.com tai tukkilaiset.fi on tukkilaisperinteestä, kilpailuista ja näytöksistä kertova infosivusto. Sivustolta löydät tietoa niin tukkilaisperinteen historiasta kuin nykyisestäkin toiminnasta. Ylläpito tekee sisällön eteen paljon töitä, että se olisi kattava infopaketti juuri sinua varten.

Suomalaisten puut, kirja

Suomalaisten puut – arjessa ja ajatuksissa Kåre Pihlström ja Anneli Viherä-Aarnio

 

suomalaisten puutkansikuva

 

Metsänhoitajilla sanotaan olevan taskussa lunttilappu, jossa lukee:Männyllä lyhyt käpy ja pitkät neulaset, kuusella pitkä käpy ja lyhyet neulaset.”

 

Suomalainen metsänhoitaja Veikko Huovinen Puukansan tarina -kirjassaan:

Ei aivoja, ei korkeampaa tietoisuutta, ei haaveita, tulevaisuudensuunnitelmia, hellyyttä, huolenpitoa, tuskinpa vihaa, juonittelua, tuskinpa masennusta tai elämänikäistä katkeruutta. Ei mitään luonteenpiirteitä, joihin ihmisen sanoilla, ihmisen kielellä voisi kajota, ellei sitten turvautunut satuihin. Tiedemiesten tutkimustyö, monien vuosisatojen mittainen, tuskin osoittaisi tunteeko puu mitään ja miten se tuntee. Tieteen edistyessä metsän fysiologia, puun rakenne, elämä ja kasvu selitettäisiin yhä tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin. Kuitenkin suuri puu metsän kumpareella tulisi aina olemaan arvoitus, umpimielinen, sulkeutunut elävä olento...
Mutta miten ihana olento.

 

Kirjan esittely 

Suomalaisilla on vahva side metsään ja puihin. Jokaisella puulajilla on omat erikoispiirteensä, joita me metsäkansana olemme osanneet hyödyntää arjen askareissa, leivän ansainnassa ja lääkinnässä. Puihin on liittynyt yliluonnollisia uskomuksia, ja puut ovat olleet kuvataiteilijoiden, muusikoiden ja kirjailijoiden inspiraation lähde.

Suomalaisten puut – arjessa ja ajatuksissa kertoo tästä aineellisesta ja henkisestä suhteesta kotimaisiin puulajeihimme ennen ja nyt. Myös urbaanisuomalainen on kiinnostunut metsistä ja niiden tulevaisuudesta. Kirjassa pohditaan myös nykyistä metsien ja puulajien käsittelyä ja niiden tulevaisuutta muuttuvassa ilmastossa.

Kirjoittajat ovat alansa ammattilaisia, joiden työ ja harrastukset ovat liittyneet metsään ja suomalaisiin puulajeihin.

Kåre Pihlström on metsien hoitajana hyödyntänyt monipuolisesti kotimaisia puulajeja sekä puuntuotannossa että maisemanhoidossa. Hän on kirjoittanut aiheesta lehtiartikkeleita ja kirjoja. Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Anneli Viherä-Aarnio on metsäntutkija, joka on julkaissut tieteellisiä ja populaariartikkeleita puista, erikoisalanaan koivu ja muut lehtipuut.

ISBN 978-952-338-089-9 Metsäkustannus, 220 sivua